Małe pączki
Na ostanie dni karnawału daję przepis na malutkie pączki i faworki :)
małe pączki:
1/2 kilograma mąki pszennej
50 gram drożdży ( pół opakowania)
szczypta soli
pół szklanki mleka
1 jajko 2 łyżki cukru
olej lub smalec
Mąkę przesypujemy do naczynia i dodajemy szczyptę soli. W mące z solą robimy wgłębienie i do środka kruszymy drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Czekamy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy jajko wszystko mieszamy i czekamy około godzimy aż ciasto wyrośnie. Z wyrośniętego ciasta robimy małe kuleczki i czekamy około pół godziny. W tym czasie kulki powinny ładnie wyrosnąć.
Na rozgrzany olej lub smalec wrzucamy pączki i smażymy na złoty kolor.
Przyznam, że te pączki najlepsze są tego samego dnia, w którym je robimy.
małe pączki:
1/2 kilograma mąki pszennej
50 gram drożdży ( pół opakowania)
szczypta soli
pół szklanki mleka
1 jajko 2 łyżki cukru
olej lub smalec
Mąkę przesypujemy do naczynia i dodajemy szczyptę soli. W mące z solą robimy wgłębienie i do środka kruszymy drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Czekamy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy jajko wszystko mieszamy i czekamy około godzimy aż ciasto wyrośnie. Z wyrośniętego ciasta robimy małe kuleczki i czekamy około pół godziny. W tym czasie kulki powinny ładnie wyrosnąć.
Na rozgrzany olej lub smalec wrzucamy pączki i smażymy na złoty kolor.
Przyznam, że te pączki najlepsze są tego samego dnia, w którym je robimy.
Komentarze
Prześlij komentarz