Faworki
Faworki wbrew pozorom robi się bardzo szybko i są na pewno lepsze niż ze sklepu. Chrusty są bardzo kruche i można je jeść na trzeci dzień :)
ciasto:
około 20 dag mąki pszennej
3 żółtka
łyżka octu
3 łyżki śmietany
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie, ciasto wałkujemy bardzo cienko ( ja robię prawie przezroczyste ). Rozwałkowane ciasto kroimy w paski. W każdym kawałku, przekrawamy paseczek i przewijamy przez niego ciasto. W ten sposób powstaje faworek.
Chrusty smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor.
ciasto:
około 20 dag mąki pszennej
3 żółtka
łyżka octu
3 łyżki śmietany
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie, ciasto wałkujemy bardzo cienko ( ja robię prawie przezroczyste ). Rozwałkowane ciasto kroimy w paski. W każdym kawałku, przekrawamy paseczek i przewijamy przez niego ciasto. W ten sposób powstaje faworek.
Chrusty smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz