Naleśniki z żółtym serem
Niedawno zrobiłam naleśniki z żółtym serem i muszę przyznać, że to niepozorne danie jest bardzo syte. Te krokiety sprawdzają się idealnie zamiast kotletów do kaszy lub ziemniaków i surówki.
Smażymy naleśniki :)
1/2 litra mleka ( używam sojowego ale możne być zwykłe )
2 jajka
mąka pszenna ok 3 szklanek
olej do smażenia naleśników
szczypta soli
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana. Jeśli ciasto wyszło nam za rzadkie dodajemy trochę mąki jeśli za gęste dodajemy trochę mleka. Do ciasta dodajemy odrobinę oleju. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.
Smażymy naleśniki.
Farsz do naleśników: kawałek żółtego sera ścieramy na tarce o dużych oczkach, do startego sera dodajemy żółtko i doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu.
Każdy naleśnik smarujemy ketchupem pomieszanym z majonezem, na posmarowany naleśnik uładzamy łyżkę farszu i tworzymy z naleśnika kopertę.
Tak przygotowany naleśnik obtaczamy w jajku i bułce i smażymy bardzo krótko na głębokim oleju.
Smażymy naleśniki :)
1/2 litra mleka ( używam sojowego ale możne być zwykłe )
2 jajka
mąka pszenna ok 3 szklanek
olej do smażenia naleśników
szczypta soli
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana. Jeśli ciasto wyszło nam za rzadkie dodajemy trochę mąki jeśli za gęste dodajemy trochę mleka. Do ciasta dodajemy odrobinę oleju. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.
Smażymy naleśniki.
Farsz do naleśników: kawałek żółtego sera ścieramy na tarce o dużych oczkach, do startego sera dodajemy żółtko i doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu.
Każdy naleśnik smarujemy ketchupem pomieszanym z majonezem, na posmarowany naleśnik uładzamy łyżkę farszu i tworzymy z naleśnika kopertę.
Tak przygotowany naleśnik obtaczamy w jajku i bułce i smażymy bardzo krótko na głębokim oleju.
Komentarze
Prześlij komentarz