Topielce

Dziś podam Wam przepis na rogaliki z utopionego ciasta. Moim zdaniem ta wersja nie wszystkim może odpowiadać, ponieważ jest to takie krucho drożdżowe ciasto, z wierzchu trochę twardawe ale w środku miękkie. Zaletą tych rogalików jest oczywiście szybkość w ich robieniu. Nie czekamy aż wyrośnie ciasto. Nam osobiście bardzo smakowały :) 

Składniki:

40 g drożdży
łyżeczka cukru
pół szklanki mąki
pół szklanki mleka
250 g margaryny
1 jajko
1 żółtko
cukier puder
nadzienie ( ja użyłam dżemu truskawkowego i Nutellę ) 

Wykonanie :

Drożdże, cukier i mleko mieszamy ze sobą. Dodajemy mąkę, sól, jajko, margarynę i zagniatamy ciasto. Uformowane ciasto wkładamy do woreczka foliowego, szczelnie zamykamy. Woreczek z ciastem  wkładamy do miski z zimną wodą. Kiedy ciasto wypłynie, rozwałkowujemy je i wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy ulubione nadzienie. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerszej strony. Rogaliki smarujemy rozkłóconym żółtkiem i pieczemy aż się zarumienią. Pieczemy w 160 stopniach. Kiedy się upieką posypujemy je cukrem pudrem.



Komentarze

  1. Mam pytanie czy w przepisie dobrze czytam że jest tylko pół szklanki mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wiem, że to mało ale tak jest w przepisie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty