Pasztet z kurczaka
Pasztet na świąteczne obżarstwo gotowy !!! :)
Pasztet z kurczaka jest bardzo lekki, puszysty i prosty do zrobienia. Robię go w każde święta i zawsze cieszy się dużym powodzeniem :)
składniki:
-3 nogi kurczaka
-40 dag. wątróbki
-3 marchewki
-3 pietruszki
-1 seler
-1 por
-1 sucha bułka lub bułka tarta
-3 ząbki czosnku
-2 cebule
-natka pietruszki
-szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz
-1 jajko
Nogi z kurczaka gotujemy razem z warzywami ( oprócz cebuli i czosnku). Na samym końcu dodajemy wątróbkę i gotujemy ją około trzech minut. Czosnek i cebule drobno kroimy i szklimy na patelni.
Po ugotowaniu, kurczaka, wątróbkę i warzywa mielimy przez maszynkę. Po zmieleniu dodajemy cebulę i czosnek, bułkę wcześniej rozmoczoną lub bułkę tartą. Na koniec masę doprawiamy, dodajemy jajko, wlewamy pół szklanki powstałego bulionu z gotowania i wstawiamy do piekarnika. Pasztet pieczemy w 180 stopniach około godziny.
Pasztet z kurczaka jest bardzo lekki, puszysty i prosty do zrobienia. Robię go w każde święta i zawsze cieszy się dużym powodzeniem :)
składniki:
-3 nogi kurczaka
-40 dag. wątróbki
-3 marchewki
-3 pietruszki
-1 seler
-1 por
-1 sucha bułka lub bułka tarta
-3 ząbki czosnku
-2 cebule
-natka pietruszki
-szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz
-1 jajko
Nogi z kurczaka gotujemy razem z warzywami ( oprócz cebuli i czosnku). Na samym końcu dodajemy wątróbkę i gotujemy ją około trzech minut. Czosnek i cebule drobno kroimy i szklimy na patelni.
Po ugotowaniu, kurczaka, wątróbkę i warzywa mielimy przez maszynkę. Po zmieleniu dodajemy cebulę i czosnek, bułkę wcześniej rozmoczoną lub bułkę tartą. Na koniec masę doprawiamy, dodajemy jajko, wlewamy pół szklanki powstałego bulionu z gotowania i wstawiamy do piekarnika. Pasztet pieczemy w 180 stopniach około godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz