Pulpeciki wołowo - wieprzowe z sosem pomidorowym

Pulpeciki są malutkie, sprężyste i bardzo smakują z makaronem :)


Do zrobienia pulpecików potrzebne będą:

- 500 gram mięsa mielonego wołowo - wieprzowego ( tak na prawdę z każdego mięsa mielonego można zrobić takie pulpety ;) )

-  sól, pieprz, papryka ostra

- półtorej łyżki mąki ziemniaczanej

- oliwa

- 2 ząbki czosnku

- pomidory w puszce ( wersja szybka którą zastosowałam )

- oregano

- żółty ser starty lub parmezan

   Mięso, przyprawy, mąkę i sprasowany czosnek mieszamy ze sobą. Lepimy małe kuleczki , obtaczamy je w oliwie i mące ziemniaczanej i podsmażamy. Podsmażone pulpety mieszamy z pomidorami i dodajemy oregano, doprawiamy. Dusimy około pół godziny. Pulpeciki posypujemy startym żółtym serem lub parmezanem.



Komentarze

Popularne posty