Jabłecznik z połówek jabłek
Kochani, przetestowałam przepis na jabłecznik z połówek jabłek i stwierdzam, że jest po prostu pyszny. Na pewno ten jabłecznik będzie stałym bywalcem w naszym domu :)
Przepis na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- jeden serek waniliowy
- jedna margaryna
- pół szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
Z wszystkich składników zagniatamy ciasto.
Jabłka obieramy przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda. Na dużej blasze rozwałkowujemy połowę ciasta, na rozwałkowane ciasto układamy połówki jabłek.Na każdą połówkę posypujemy trochę cukru i cynamonu. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nasze jabłka ułożone na blasze. Ciasto pieczemy w piekarniku ok półtorej godziny w 150 stopniach. Na koniec pieczenia włączyłam termoobieg.
Lukier: Cukier puder ucieramy z odrobiną wody, powstałą masą polewamy upieczone, ostudzone ciasto.
Przepis na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- jeden serek waniliowy
- jedna margaryna
- pół szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
Z wszystkich składników zagniatamy ciasto.
Jabłka obieramy przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda. Na dużej blasze rozwałkowujemy połowę ciasta, na rozwałkowane ciasto układamy połówki jabłek.Na każdą połówkę posypujemy trochę cukru i cynamonu. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nasze jabłka ułożone na blasze. Ciasto pieczemy w piekarniku ok półtorej godziny w 150 stopniach. Na koniec pieczenia włączyłam termoobieg.
Lukier: Cukier puder ucieramy z odrobiną wody, powstałą masą polewamy upieczone, ostudzone ciasto.
Lubię taki jabłecznik, nie ma to jak porządne kawałki owoców w cieście! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, a w tym cieście ten kawałek jest wyraźnie wyczuwalny :)
Usuń