Muffinki z czekoladą
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego a w domu okazuję się, że połowy składników brak to ta propozycja muffinek może Was uratować :) Zapraszam do skorzystania z przepisu, który jest bardzo prosty i smaczny.
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- pół szklanki cukru ( można dodać saszetkę cukru waniliowego)
- 1 szklanka wody ( można dodać zamiast wody mleko)
- pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kawałki pokruszonej czekolady
- parę kropelek aromatu migdałowego ( nie musi być)
Składniki suche mieszamy ze sobą, w osobnej misce mieszamy składniki mokre ( jajka, woda, olej).
Pomieszaną mąkę z cukrami i proszkiem do pieczenia łączymy powoli z powstałą masą z jaj, wody i oleju.
Ciasto wykładamy na formy do muffinek i dodajemy do każdej foremki pokruszone kawałki czekolady.
Pieczemy w 180 stopniach ok 30 min. Ja zawsze sprawdzam patyczkiem, czy ciasto się upiekło i jest suche w środku. Z tej porcji wychodzi 12 babeczek.
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- pół szklanki cukru ( można dodać saszetkę cukru waniliowego)
- 1 szklanka wody ( można dodać zamiast wody mleko)
- pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kawałki pokruszonej czekolady
- parę kropelek aromatu migdałowego ( nie musi być)
Składniki suche mieszamy ze sobą, w osobnej misce mieszamy składniki mokre ( jajka, woda, olej).
Pomieszaną mąkę z cukrami i proszkiem do pieczenia łączymy powoli z powstałą masą z jaj, wody i oleju.
Ciasto wykładamy na formy do muffinek i dodajemy do każdej foremki pokruszone kawałki czekolady.
Pieczemy w 180 stopniach ok 30 min. Ja zawsze sprawdzam patyczkiem, czy ciasto się upiekło i jest suche w środku. Z tej porcji wychodzi 12 babeczek.
Komentarze
Prześlij komentarz