Ciasto kruche ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami węgierkami, takie to chyba każdy lubi :) Moja propozycja jest pierwszy raz bez pszenicy. Ciasto wyszło kruchutkie, delikatne, bardzo smaczne. Polecam moja wersję tego bardzo szybkiego i prostego ciasta ;)
ciasto:
ok 2 szklanek mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
3/4 margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki zagniatamy. Najpierw do mąk i proszku do pieczenia oraz cukru pudru dodajemy zimną margarynę, rozdrabniamy palcami aż powstanie kruszonka. Do kruszonki dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące dodajemy więcej mąki kukurydzianej, jeśli na odwrót można dodać odrobinę wody lub dodać troszkę margaryny.
Z powstałego ciasta układamy na blasze spód, nakłuwamy go widelcem w wielu miejscach i podpiekamy ok 5 min.
Po tym czasie na ciasto układamy wydrążone z pestek śliwki. Śliwek musi być na tyle dużo aby dokładnie przykryły cały spód. Na śliwki posypujemy kruszonkę.
kruszonka: do pozostałej margaryny dodajemy trochę mąki kukurydzianej i troszkę cukru pudru. Rozdrabniamy wszystko palcami tak aby powstała bardzo sypka kruszonka.
Ciasto pieczemy ok 45 min. Tak aby ciasto stało się rumiane.
ciasto:
ok 2 szklanek mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
3/4 margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki zagniatamy. Najpierw do mąk i proszku do pieczenia oraz cukru pudru dodajemy zimną margarynę, rozdrabniamy palcami aż powstanie kruszonka. Do kruszonki dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące dodajemy więcej mąki kukurydzianej, jeśli na odwrót można dodać odrobinę wody lub dodać troszkę margaryny.
Z powstałego ciasta układamy na blasze spód, nakłuwamy go widelcem w wielu miejscach i podpiekamy ok 5 min.
Po tym czasie na ciasto układamy wydrążone z pestek śliwki. Śliwek musi być na tyle dużo aby dokładnie przykryły cały spód. Na śliwki posypujemy kruszonkę.
kruszonka: do pozostałej margaryny dodajemy trochę mąki kukurydzianej i troszkę cukru pudru. Rozdrabniamy wszystko palcami tak aby powstała bardzo sypka kruszonka.
Ciasto pieczemy ok 45 min. Tak aby ciasto stało się rumiane.
Pysznie się zapowiada!
OdpowiedzUsuńMuszę zapamiętać...
x x x
Zachęcam do zrobienia, mam nadzieję, że będzie smakowało :)
Usuń