Ciasto czekoladowe z polewą kokosową

Dziś podaję przepis, który jest podobny do ciasta murzynek. To ciasto jest bardzo intensywne w smaku, czekoladowe i bardzo łatwo się go robi. Nie raz już go robiłam z pomocą mojego trzyletniego synka  i zawsze wychodzi :)

ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 i 1/2 szklanki cukru

saszetka cukru waniliowego

3 czubate łyżki gorzkiego kakao

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka oleju

1 niepełna szklanka mleka ( ja użyłam mleka sojowego)

3 duże jajka

Suche składniki mieszamy ze sobą w jednej misce, mokre łączymy ze sobą i mieszamy do jednolitej masy w drugiej misce. Do miski z jajkami, olejem i mlekiem dodajemy stopniowo suche składniki i miksujemy.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 1 godziny.

Polewa:

Całą mleczną czekoladę rozpuszczamy w rondelku lub w kąpieli wodnej z odrobiną mleka ( ja użyłam sojowego). Rozpuszczoną czekoladę polewamy na ostudzone ciasto o posypujemy dość grubo wiórkami kokosowymi.





Komentarze

Popularne posty