Ciasto czekoladowe z polewą kokosową
Dziś podaję przepis, który jest podobny do ciasta murzynek. To ciasto jest bardzo intensywne w smaku, czekoladowe i bardzo łatwo się go robi. Nie raz już go robiłam z pomocą mojego trzyletniego synka i zawsze wychodzi :)
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki cukru
saszetka cukru waniliowego
3 czubate łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 niepełna szklanka mleka ( ja użyłam mleka sojowego)
3 duże jajka
Suche składniki mieszamy ze sobą w jednej misce, mokre łączymy ze sobą i mieszamy do jednolitej masy w drugiej misce. Do miski z jajkami, olejem i mlekiem dodajemy stopniowo suche składniki i miksujemy.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 1 godziny.
Polewa:
Całą mleczną czekoladę rozpuszczamy w rondelku lub w kąpieli wodnej z odrobiną mleka ( ja użyłam sojowego). Rozpuszczoną czekoladę polewamy na ostudzone ciasto o posypujemy dość grubo wiórkami kokosowymi.
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki cukru
saszetka cukru waniliowego
3 czubate łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 niepełna szklanka mleka ( ja użyłam mleka sojowego)
3 duże jajka
Suche składniki mieszamy ze sobą w jednej misce, mokre łączymy ze sobą i mieszamy do jednolitej masy w drugiej misce. Do miski z jajkami, olejem i mlekiem dodajemy stopniowo suche składniki i miksujemy.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 1 godziny.
Polewa:
Całą mleczną czekoladę rozpuszczamy w rondelku lub w kąpieli wodnej z odrobiną mleka ( ja użyłam sojowego). Rozpuszczoną czekoladę polewamy na ostudzone ciasto o posypujemy dość grubo wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz