Kulki jaglane kokosowe
Jeśli macie ochotę na szybki, zdrowy smaczny deser to jest to idealna propozycja. Jeśli macie małe dzieci i chcecie zająć im rączki to również jest idealna propozycja. Wiem, ponieważ pomagał mi w przygotowaniu deseru trzyletni synek :)
Do przygotowania kuleczek potrzebne będą :
1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 szklanki mleka ( użyłam sojowego)
ok 1 szklanki wiórków kokosowych
armat migdałowy ( 3 kropelki)
1/2 szklanki cukru
łyżka masła
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie a następnie gotujemy ją w mleku, wiórkach kokosowych, cukrze i maśle dotąd aż powstanie "papka". Podczas gotowania dodajemy aromat. Jeśli kasza wchłonęła mleko to dolewamy go i gotujemy. Musi powstać masa. Powstałą masę studzimy. Po ostudzeniu forujemy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki chłodzimy w lodówce :)
Można uruchomić wyobraźnię i obtoczyć kulki w kakao i wiórkach, rozpuścić czekoladę białą i najpierw obtoczyć kuleczki w niej a potem w wiórkach kokosowych, można do środka kuleczek włożyć migdał. Wariantów tego deseru jest mnóstwo, zachęcam Was do zabawy :)
Do przygotowania kuleczek potrzebne będą :
1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 szklanki mleka ( użyłam sojowego)
ok 1 szklanki wiórków kokosowych
armat migdałowy ( 3 kropelki)
1/2 szklanki cukru
łyżka masła
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie a następnie gotujemy ją w mleku, wiórkach kokosowych, cukrze i maśle dotąd aż powstanie "papka". Podczas gotowania dodajemy aromat. Jeśli kasza wchłonęła mleko to dolewamy go i gotujemy. Musi powstać masa. Powstałą masę studzimy. Po ostudzeniu forujemy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki chłodzimy w lodówce :)
Można uruchomić wyobraźnię i obtoczyć kulki w kakao i wiórkach, rozpuścić czekoladę białą i najpierw obtoczyć kuleczki w niej a potem w wiórkach kokosowych, można do środka kuleczek włożyć migdał. Wariantów tego deseru jest mnóstwo, zachęcam Was do zabawy :)
Komentarze
Prześlij komentarz