Czerwony barszczyk z uszkami

 Ten barszczyk czerwony może być wigilijny, lecz uszka do niego mają farsz z mięsem. Można ten farsz zastąpić kapustą z grzybami lub pieczarkami :)

Do barszczyku potrzebne będą:

- 2 kilogramy buraków
- włoszczyzna
- 3 liście laurowe i parę ziaren ziela angielskiego
- majeranek
- sok z cytryny lub ocet balsamiczny ( ja użyłam octu balsamicznego)
- około 2 łyżek cukru
- sól i pieprz
- 3 ząbki czosnku

 Do dużego garnka wrzucamy przekrojone na dwie części buraki , obraną włoszczyznę i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek. Gotujemy zupę na malutkim ogniu około godziny. Następnie doprawiamy solą , pieprzem i cukrem, wlewamy ocet balsamiczny tak aby zupa miała odpowiedni smak. Ja wlałam 4 łyżki. Na sam koniec gotowania dodajemy majeranek. 

Uszka :

Ciasto - około 3 szklanek mąki pszennej, 1 jajko, ciepła woda, sól. Ze wszystkich składników zagniatamy miękkie ciasto. Wodę dodajemy stopniowo do momentu utworzenia gładkiego ciasta. 

Farsz - mięso mielone, majeranek i dwa rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz. 

Na rozwałkowanym cieście wycinamy małe kółka. Do środka kółeczka wkładamy odrobinę farszu następnie składamy na pół i brzegi sklejamy ( jak na pierogi). Rogi łączymy ze sobą tak aby powstały uszka. 

Przygotowane uszka gotujemy w osolonej wodzie dotąd, aż  wypłyną na wierzch. 


Barszczyk wychodzi ładnego czerwonego koloru a smak jest bardzo dobry :)




Komentarze

  1. podziwiam za te urocze uszka! są super zgrabne i fikuśne.
    Barszczyk uwielbiam w taką pogodę, dla mnie musi być odrobinę pikantny - wtedy świetnie rozgrzewa.
    Uszka lubię i z mięsem i bezmięsne.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty