Czerwony barszczyk z uszkami
Ten barszczyk czerwony może być wigilijny, lecz uszka do niego mają farsz z mięsem. Można ten farsz zastąpić kapustą z grzybami lub pieczarkami :)
Do barszczyku potrzebne będą:
- 2 kilogramy buraków
- włoszczyzna
- 3 liście laurowe i parę ziaren ziela angielskiego
- majeranek
- sok z cytryny lub ocet balsamiczny ( ja użyłam octu balsamicznego)
- około 2 łyżek cukru
- sól i pieprz
- 3 ząbki czosnku
Do dużego garnka wrzucamy przekrojone na dwie części buraki , obraną włoszczyznę i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek. Gotujemy zupę na malutkim ogniu około godziny. Następnie doprawiamy solą , pieprzem i cukrem, wlewamy ocet balsamiczny tak aby zupa miała odpowiedni smak. Ja wlałam 4 łyżki. Na sam koniec gotowania dodajemy majeranek.
Uszka :
Ciasto - około 3 szklanek mąki pszennej, 1 jajko, ciepła woda, sól. Ze wszystkich składników zagniatamy miękkie ciasto. Wodę dodajemy stopniowo do momentu utworzenia gładkiego ciasta.
Farsz - mięso mielone, majeranek i dwa rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz.
Na rozwałkowanym cieście wycinamy małe kółka. Do środka kółeczka wkładamy odrobinę farszu następnie składamy na pół i brzegi sklejamy ( jak na pierogi). Rogi łączymy ze sobą tak aby powstały uszka.
Przygotowane uszka gotujemy w osolonej wodzie dotąd, aż wypłyną na wierzch.
Barszczyk wychodzi ładnego czerwonego koloru a smak jest bardzo dobry :)
podziwiam za te urocze uszka! są super zgrabne i fikuśne.
OdpowiedzUsuńBarszczyk uwielbiam w taką pogodę, dla mnie musi być odrobinę pikantny - wtedy świetnie rozgrzewa.
Uszka lubię i z mięsem i bezmięsne.
Pozdrawiam
Monika