Puszysty murzynek
Mimo mojej kuchenki gazowej ten murzynek zawsze ładnie rośnie. Dzielę się z wami przepisem, który jeszcze mnie nie zawiódł :)
- 2 szklanki mąki pszennej
- cała margaryna
- 4 jajka
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki wody ( może być mleko)
- parę kropel aromatu rumowego lub waniliowego do ciasta
-2 szklanki cukru
Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewam przez sitko mąkę dodaję proszek do pieczenia ostygniętą masę i jajka. Wcześniej z powstałej masy odlewam 1/4 na polewę. Na końcu dodaję parę kropel aromatu. Wszystko razem mieszam mikserem do jednolitej masy. Na wyłożona papierem do pieczenia blachę wylewam ciasto i piekę go w 180 stopniach około 50 minut. Kiedy ciasto ostygnie polewam pozostawioną wcześniej polewą.
- 2 szklanki mąki pszennej
- cała margaryna
- 4 jajka
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki wody ( może być mleko)
- parę kropel aromatu rumowego lub waniliowego do ciasta
-2 szklanki cukru
Komentarze
Prześlij komentarz