Kurczak z pieczarkami w sosie chrzanowo - musztardowym
Przepis na pysznego kurczaka w sosie bardzo delikatnym z małą ilością przypraw :)
- dwie piersi z kurczaka
- pieczarki ok 30 dag
- łyżeczka chrzanu i łyżka musztardy
- dwie łyżki majonezu
- śmietana ( najlepiej 18 % )
- cebula
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Kurczaka kroimy w paski, solimy i dodajemy świeżo zmielonego pieprzu. Podsmażamy razem z cebulą. Pieczarki kroimy w grubsze plasterki podsmażamy na osobnej patelni i dodajemy do kurczaka.W garnku podgrzewamy troszeczkę wody ( tak by zakryła dno garnka), dodajemy śmietanę i cały czas mieszamy (najlepiej trzepaczką). Do rozgrzanej śmietany dodajemy musztardę, chrzan majonez Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko chwilę gotujemy na najmniejszym ogniu cały czas mieszając. Tak przygotowany sos dodajemy do kurczaka i dusimy wszystko razem około 10 minut.
Kurczak bardzo dobry jest z kluskami lub z ryżem :)
Na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie, a ja akurat dziś dzień głodówki :/ Tak kombinuję, że można by jeszcze podkręcić trochę tymiankiem/majerankiem sos, a bazylią przybrać, żeby trochę kontrastu na talerzu było. Właściwie do sosów i pieczarek pasowałyby te przyprawy.
OdpowiedzUsuńMyślę, że te przyprawy będą pasować tylko to już będzie zupełnie inny smak. Ten sos jest bardzo delikatny i taki dość aksamitny w smaku. A co do głodówki to współczuję ;)
OdpowiedzUsuńSos jest super. Tymianek. Majeranek do tego sosu absolutnie NIE.
OdpowiedzUsuń