Ciasteczka korzenno - waniliowe
Na Mikołajki proponuję kruche ciasteczka korzenno - waniliowe. Gwarantuję piękny zapach pieczonych ciasteczek w całym domu :)
Ciasto:
- pół kilo mąki pszennej
- cała margaryna
- pół szklanki cukru
- saszetka cukru waniliowego
- pół łyżeczki przyprawy korzennej ( może być przyprawa do piernika )
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
- jedno jajko
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i przyprawą. Zimną margarynę kroimy na małe kawałki, mieszamy z mąką i robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy jajko i cierpliwie zagniatamy ciasto do jednolitej masy. Ciasto można włożyć na pół godziny do lodówki ale nie trzeba. Wałkujemy je i wycinamy dowolne kształty ;) Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni około 13 minut. Najlepiej cały czas ich doglądać. Jak zrobią się rumiane, wyjąć z piekarnika.
Ciasto:
- pół kilo mąki pszennej
- cała margaryna
- pół szklanki cukru
- saszetka cukru waniliowego
- pół łyżeczki przyprawy korzennej ( może być przyprawa do piernika )
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
- jedno jajko
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i przyprawą. Zimną margarynę kroimy na małe kawałki, mieszamy z mąką i robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy jajko i cierpliwie zagniatamy ciasto do jednolitej masy. Ciasto można włożyć na pół godziny do lodówki ale nie trzeba. Wałkujemy je i wycinamy dowolne kształty ;) Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni około 13 minut. Najlepiej cały czas ich doglądać. Jak zrobią się rumiane, wyjąć z piekarnika.
właśnie szukam przepisu na świąteczne ciasteczka, wypróbuję tych, ale chętnie też pierniczki zrobię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Monika