Kokosanki
Przepis na kokosanki dostałam od koleżanki z pracy Justyny Jóźwiak :) Kokosanki są przepyszne, ciasto wychodzi puszyste ale jednocześnie nie suche. Polewę wykombinowałam sama z powodu dostępności składników w moim domu ;)
Zachęcam wszystkich do skorzystania z przepisu, ponieważ on zawsze się udaje !!!
Ciasto:
- pół paczki masła
- 20 dag mąki pszennej
- 25 dag cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- cała mleczna czekolada
- wiórki kokosowe
- ćwierć kostki masła
Ciasto: Masło, cukier i żółtka ucieramy do jednolitej masy. Do powstałej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i ubite na sztywną pianę białka. Wszytko mieszamy. Wyrobione ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, czekamy, aż ciasto ostygnie następnie kroimy go w kostkę.
Polewa: czekoladę z masłem rozpuszczamy na malutkim ogniu.
Kostki moczymy w polewie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Zachęcam wszystkich do skorzystania z przepisu, ponieważ on zawsze się udaje !!!
Ciasto:
- pół paczki masła
- 20 dag mąki pszennej
- 25 dag cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- cała mleczna czekolada
- wiórki kokosowe
- ćwierć kostki masła
Ciasto: Masło, cukier i żółtka ucieramy do jednolitej masy. Do powstałej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i ubite na sztywną pianę białka. Wszytko mieszamy. Wyrobione ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, czekamy, aż ciasto ostygnie następnie kroimy go w kostkę.
Polewa: czekoladę z masłem rozpuszczamy na malutkim ogniu.
Kostki moczymy w polewie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
uwielbiam kokos i wszystko co go zawiera. Te ciacha wyglądają pysznie, a jeszcze ta polewa i posypka :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło