Bruschetta

 Na kolację proponuję bruschettę :) Bruschetta to wspaniały włoski przysmak, który robi się bardzo szybko.  Pozwala ona na wykorzystanie różnych składników wedle uznania.  Ja do mojej potrawy dodałam to co mam w domu więc nie jest ona typowo włoska ;) Mimo tego z talerza bardzo szybko zniknęła ;)

Do bruschetty potrzebne będą:

- bagietka pszenna
-oliwa z oliwek, czosnek, sól i pieprz
-pesto pomidorowe lub z bazylii
-starty żółty ser
-szczypiorek

Bagietkę kroimy w dość grube plastry. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem (ząbek wystarczy), odrobiną soli i pieprzem. Tak przyrządzoną oliwą smarujemy bagietkę. Pieczemy ją w 180 stopniach około 4 minut. Podczas pieczenia oliwa połączy się z bagietką i nada jej chrupkości . Następnie smarujemy bagietkę pesto, posypujemy startym serem. Pieczemy dotąd aż ser się rozpuści. Na koniec przystrajamy bruschettę pokrojonym szczypiorkiem.


Komentarze

Popularne posty