Placki z cukinii
Placki z cukinii są bardzo delikatne i najlepiej smakują zaraz po zrobieniu. Polecam te placuszki szczególnie tym, którzy lubią cukinię. Trzeba być cierpliwym podczas smażenia, ponieważ ciasto robi się rzadkie i trzeba dodać czasami do niego odrobinę mąki. Mój sposób na placki: szybko je zrobić i szybko je zjeść.
Porcja na około 6 placków:
1 duża cukinia
jeden mały jogurt naturalny
olej do smażenia ( ja używam rzepakowego ale może być inny)
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Do startej cukinii dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam. Placki smażę na dość dużym ogniu.
Porcja na około 6 placków:
1 duża cukinia
jeden mały jogurt naturalny
olej do smażenia ( ja używam rzepakowego ale może być inny)
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Do startej cukinii dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam. Placki smażę na dość dużym ogniu.
Komentarze
Prześlij komentarz