Tarta z borówkami amerykańskimi
Dziś coś na słodko. Szybka tarta z kremem budyniowym i borówkami amerykańskimi.
Kruche ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 margaryny do pieczenia
- 1 żółtko
- niecała połówka łyżeczki proszku do pieczenia
- saszetka cukru waniliowego i 4 łyżki cukru białego
Do mąki dodajemy cukry i proszek do pieczenia, następnie pokrojoną zimną margarynę. Ucieramy ciasto tak aby powstała kruszonka. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto.
Krem:
Budyń waniliowy robimy według przepisu na opakowaniu ale stosujemy połowę mleka, można go dosłodzić. Budyń będzie bardziej gęsty. Kiedy wystygnie miksujemy go z 1/3 margaryny.
Ciasto pieczemy około 20 minut w 170 % . Na ostygniętą tartę kładziemy krem później borówki i posypujemy cukrem pudrem.
fot. Marcin Przewieś
fot. Marcin Przewieś
Mniammmmmmm *-*
OdpowiedzUsuńw przepisie trochę za mało masła ale jak dodałam więcej wyszła świetna. Bardzo polecam ;)
OdpowiedzUsuńNiestety, czasami składniki trzeba brać na "oko" ;)Dziękuję i cieszę się, że smakowała, pozdrawiam.
Usuń