Tarta z borówkami amerykańskimi


Dziś coś na słodko. Szybka tarta z kremem budyniowym i borówkami amerykańskimi.

Kruche ciasto:

- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 margaryny do pieczenia
- 1 żółtko
- niecała połówka łyżeczki proszku do pieczenia
- saszetka cukru waniliowego i 4 łyżki cukru białego

Do mąki dodajemy cukry i proszek do pieczenia, następnie pokrojoną zimną margarynę. Ucieramy ciasto tak aby powstała kruszonka. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto.

Krem:

Budyń waniliowy robimy według przepisu na opakowaniu ale stosujemy połowę mleka, można go dosłodzić. Budyń będzie bardziej gęsty. Kiedy wystygnie miksujemy go z 1/3 margaryny.

Ciasto pieczemy około 20 minut w 170 % . Na ostygniętą tartę kładziemy krem później borówki i posypujemy cukrem pudrem.


fot. Marcin Przewieś


fot. Marcin Przewieś

Komentarze

  1. w przepisie trochę za mało masła ale jak dodałam więcej wyszła świetna. Bardzo polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, czasami składniki trzeba brać na "oko" ;)Dziękuję i cieszę się, że smakowała, pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty