Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkiem jest pyszne, puszyste i wilgotne. Polecam gorąco ten przepis.
ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 3 średnie jabłka
polewa:
cała czekolada mleczna, ćwierć kostki masła i wiórki kokosowe
Jajka miksujemy z cukrem, cały czas miksując na średnich obrotach dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy stopniowo olej. Do ciasta dodajemy jabłka pokrojone w kostkę. Dokładnie wszystko mieszamy i przekładamy do tortownicy obłożonej papierem do pieczenia. Konsystencja ciasta będzie gęsta. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 50 minut ( piekarnik gazowy)
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na ostudzone ciasto kładziemy polewę i posypujemy wiórkami kokosowymi.
ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 3 średnie jabłka
polewa:
cała czekolada mleczna, ćwierć kostki masła i wiórki kokosowe
Jajka miksujemy z cukrem, cały czas miksując na średnich obrotach dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy stopniowo olej. Do ciasta dodajemy jabłka pokrojone w kostkę. Dokładnie wszystko mieszamy i przekładamy do tortownicy obłożonej papierem do pieczenia. Konsystencja ciasta będzie gęsta. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 50 minut ( piekarnik gazowy)
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na ostudzone ciasto kładziemy polewę i posypujemy wiórkami kokosowymi.
fot. Marcin Przewieś
Komentarze
Prześlij komentarz