Kurczak z patelni grillowej
Kurczak z patelni grillowej jest świetnym pomysłem na szybki obiad. Nie potrzeba panierki ani oleju, wystarczy garść przypraw i sok z cytryny :)
Porcja dla dwóch osób:
-1 podwójna pierś z kurczaka
-przyprawy: sól, pieprz świeżo zmielony, sok z cytryny, suszona bazylia, ostra papryka w proszku
-ser mozzarella, czosnek granulowany
-około 2 łyżek oliwy z oliwek
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Kurczaka kroimy wzdłuż na cztery części i nie rozbijamy powstałych kotletów. Każdy kawałek kurczaka skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy wszystkimi przyprawami. Smażymy z obu stron. Trzeba pamiętać o tym, że nie można zbyt długo smażyć kurczaka, ponieważ mięso zrobi się gumowate. Na koniec smażenia układamy na każdym kawałku piersi plaster mozzarelli i czekamy aż się rozpuści.
Porcja dla dwóch osób:
-1 podwójna pierś z kurczaka
-przyprawy: sól, pieprz świeżo zmielony, sok z cytryny, suszona bazylia, ostra papryka w proszku
-ser mozzarella, czosnek granulowany
-około 2 łyżek oliwy z oliwek
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Kurczaka kroimy wzdłuż na cztery części i nie rozbijamy powstałych kotletów. Każdy kawałek kurczaka skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy wszystkimi przyprawami. Smażymy z obu stron. Trzeba pamiętać o tym, że nie można zbyt długo smażyć kurczaka, ponieważ mięso zrobi się gumowate. Na koniec smażenia układamy na każdym kawałku piersi plaster mozzarelli i czekamy aż się rozpuści.
fot. Marcin Przewieś
Mój narzeczony by się ucieszył z takiego obiadu - bez przesadnego kombinowania, smaki "dla ludzi", porządna porcja białka i dobre węglowodany :) oj tak... :)
OdpowiedzUsuńPrawdą jest, że mój mąż był bardzo zadowolony z tego obiadu :) Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam :)
UsuńO Boże, mniam *-*
OdpowiedzUsuń