Kurczak z patelni grillowej

Kurczak z patelni grillowej jest świetnym pomysłem na szybki obiad. Nie potrzeba panierki ani oleju, wystarczy garść przypraw i sok z cytryny :)

Porcja dla dwóch osób:

-1 podwójna pierś z kurczaka
-przyprawy: sól, pieprz świeżo zmielony, sok z cytryny, suszona bazylia, ostra papryka w proszku
-ser mozzarella, czosnek granulowany
-około 2 łyżek oliwy z oliwek

Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Kurczaka kroimy wzdłuż na cztery części i nie rozbijamy powstałych kotletów. Każdy kawałek kurczaka skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy wszystkimi przyprawami. Smażymy z obu stron. Trzeba pamiętać o tym, że nie można zbyt długo smażyć kurczaka, ponieważ mięso zrobi się gumowate. Na koniec smażenia układamy na każdym kawałku piersi plaster mozzarelli i czekamy aż się rozpuści.



fot. Marcin Przewieś



Komentarze

  1. Mój narzeczony by się ucieszył z takiego obiadu - bez przesadnego kombinowania, smaki "dla ludzi", porządna porcja białka i dobre węglowodany :) oj tak... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdą jest, że mój mąż był bardzo zadowolony z tego obiadu :) Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. O Boże, mniam *-*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty