Kluski śląskie
Prosty przepis na kluski śląskie :-)
1 kg ziemniaków
około 4 łyżek mąki ziemniaczanej
2 jajka
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez prasę lub ubijamy na gładką masę. Do sprasowanych ziemniaków dodajemy jajka i mąkę. Mąki musi być tyle aby ciasto ładnie się zagniotło.
Z ciasta formujemy kulki i w środku kulki robimy dziurkę. Kluski wrzucamy do wrzącej osolonej wody i czekamy aż wypłyną na wierzch. Natychmiast wyciągamy :-)
1 kg ziemniaków
około 4 łyżek mąki ziemniaczanej
2 jajka
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez prasę lub ubijamy na gładką masę. Do sprasowanych ziemniaków dodajemy jajka i mąkę. Mąki musi być tyle aby ciasto ładnie się zagniotło.
Z ciasta formujemy kulki i w środku kulki robimy dziurkę. Kluski wrzucamy do wrzącej osolonej wody i czekamy aż wypłyną na wierzch. Natychmiast wyciągamy :-)
Komentarze
Prześlij komentarz