Zupa pomidorowa z naleśnikowymi kluskami
Pomysł na kluski z naleśników to jeszcze szkoła mojej babci. Bardzo lubię to połączenie, może i wam się też spodoba :)
Zupa pomidorowa:
- 2 nogi z kury
- włoszczyzna
- koncentrat pomidorowy lub sos pomidorowy do zupy
- śmietana 18 %
- sól i pieprz
Ciasto na naleśniki:
- około 1 szklanki mąki pszennej
- woda ( tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany)
- 1 jajko
- sól, pieprz, świeże oregano ( może tez być suszone )
Zupa: Nogi z kury, włoszczyznę gotujemy około pół godziny. Po tym czasie dodajemy koncentrat i znów gotujemy około pół godziny. Na koniec dodajemy śmietanę. Ja najpierw śmietanę rozpuszczam w odrobinie gorącej zupy i wlewam całość do garnka. W ten sposób nie powstają grudki. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Naleśniki: Wodę, mąkę i jajko mieszamy ze sobą tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Do ciasta dodajemy pokrojone drobno oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy naleśniki. kroimy je w paski i dodajemy do zupy :)
Zupa pomidorowa:
- 2 nogi z kury
- włoszczyzna
- koncentrat pomidorowy lub sos pomidorowy do zupy
- śmietana 18 %
- sól i pieprz
Ciasto na naleśniki:
- około 1 szklanki mąki pszennej
- woda ( tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany)
- 1 jajko
- sól, pieprz, świeże oregano ( może tez być suszone )
Zupa: Nogi z kury, włoszczyznę gotujemy około pół godziny. Po tym czasie dodajemy koncentrat i znów gotujemy około pół godziny. Na koniec dodajemy śmietanę. Ja najpierw śmietanę rozpuszczam w odrobinie gorącej zupy i wlewam całość do garnka. W ten sposób nie powstają grudki. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Naleśniki: Wodę, mąkę i jajko mieszamy ze sobą tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Do ciasta dodajemy pokrojone drobno oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy naleśniki. kroimy je w paski i dodajemy do zupy :)
Komentarze
Prześlij komentarz