Muffinki bananowo-kakaowe
Robiąc te muffinki inspirowałam się przepisem, który znajduje się w książce kucharskiej "Alaantkowe BLW" Anger Joanna, Piszczek Anna. Przepis uległ znacznej modyfikacji. Ponieważ moi Panowie (syn i mąż) nie lubią migdałów, rodzynek musiałam poszukać innych rozwiązań ulepszenia smaku. Dzielę się z wami moją wersją bananowych muffinek. Są niezwykle proste i szybkie w wykonaniu. A dorośli i dzieci cieszą się z nich bardzo.
Składniki suche:
1 szklanka mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
pół szklanki cukru
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w misce.
Mokre składniki:
2 banany
pół szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
Banany, rozdrabniamy widelcem lub blendujemy na gładką masę, dodajemy do niej jajka i olej. Do powstałej masy dodajemy stopniowo zawartość wymieszanych suchych składników. Wszystko mieszamy dokładnie i wykładamy ciasto do foremek na muffinki. Pieczemy ok 30 min w temperaturze 150 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz