Muffinki bananowo-kakaowe

Robiąc te muffinki inspirowałam się przepisem, który znajduje się w książce kucharskiej "Alaantkowe BLW" Anger Joanna, Piszczek Anna. Przepis uległ znacznej modyfikacji. Ponieważ moi Panowie (syn i mąż) nie lubią migdałów, rodzynek musiałam poszukać innych rozwiązań ulepszenia smaku. Dzielę się z wami moją wersją bananowych muffinek. Są niezwykle proste i szybkie w wykonaniu. A dorośli i dzieci cieszą się z nich bardzo. Składniki suche: 1 szklanka mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu pół szklanki cukru Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w misce. Mokre składniki: 2 banany pół szklanki oleju rzepakowego 2 jajka Banany, rozdrabniamy widelcem lub blendujemy na gładką masę, dodajemy do niej jajka i olej. Do powstałej masy dodajemy stopniowo zawartość wymieszanych suchych składników. Wszystko mieszamy dokładnie i wykładamy ciasto do foremek na muffinki. Pieczemy ok 30 min w temperaturze 150 stopni.

Komentarze

Popularne posty