Dynia w occie z cynamonem
Pierwszy raz robiłam dynię w occie. Przyznać muszę, że marynata podczas przygotowań pachniała pięknie. Dzielę się z wami składnikami, których użyłam do zalewy.
- 5 szklanek wody
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- pół saszetki cukru waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki octu 10 %
- łyżka cynamonu
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
Dynie kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy i wsypujemy wszystkie składniki do marynaty i gotujemy. Do gotującej się marynaty wkładamy dynie na 2 minuty. Dłużej nie polecam, ponieważ dynia zrobi się zbyt miękka. Do wyparzonych słoików wkładamy dynię i zalewamy marynatą. Nie pasteryzujemy tylko studzimy słoiki do góry dnem.
Tak jak dynię uwielbiam, tak do marynowanej w occie nie mogę się przekonać...
OdpowiedzUsuńNe każdy lubi, a może gruszki ? tez tak można zrobić :)
Usuńz cynamonem <3
OdpowiedzUsuń