Zalewajka z kiełbasą i peczarkami

Zalewajka to bardzo dobra zupa na dzisiejszy wietrzny, zimny dzień. Rozgrzewa doskonale. Może spodoba wam się moja propozycja. Zapraszam :) Składniki na zupę: - żurek - pętko kiełbasy - śmietana 18 % - włoszczyzna - cebula - ziemniaki - sól, pieprz, ziele angielskie, czosnek, majeranek, liść laurowy - pieczarki Nie podaję konkretnej ilości składników, ponieważ to zależy jaki gar na zupę przygotujecie. Włoszczyznę gotujemy. Do wywaru z włoszczyzny dodajemy surowe pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażoną w kostkę kiełbasę, cebulę i pieczarki. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i obrane ząbki czosnku. Wszystko gotujemy ok 30 min. Po tym czasie wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy żurek i śmietanę wcześniej wymieszaną z gorącą zupą. Doprawiamy majerankiem. Zupa wyszła bardzo aromatyczna i zarazem bardzo sycąca.

Komentarze

Popularne posty