Zalewajka z kiełbasą i peczarkami
Zalewajka to bardzo dobra zupa na dzisiejszy wietrzny, zimny dzień. Rozgrzewa doskonale. Może spodoba wam się moja propozycja. Zapraszam :)
Składniki na zupę:
- żurek
- pętko kiełbasy
- śmietana 18 %
- włoszczyzna
- cebula
- ziemniaki
- sól, pieprz, ziele angielskie, czosnek, majeranek, liść laurowy
- pieczarki
Nie podaję konkretnej ilości składników, ponieważ to zależy jaki gar na zupę przygotujecie.
Włoszczyznę gotujemy. Do wywaru z włoszczyzny dodajemy surowe pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażoną w kostkę kiełbasę, cebulę i pieczarki. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i obrane ząbki czosnku. Wszystko gotujemy ok 30 min. Po tym czasie wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy żurek i śmietanę wcześniej wymieszaną z gorącą zupą. Doprawiamy majerankiem. Zupa wyszła bardzo aromatyczna i zarazem bardzo sycąca.
Komentarze
Prześlij komentarz