Papryki w occie
Przepis na paprykę marynowaną w occie jest bardzo prosty. Zawsze wydawało mi się, że robienie weków łączy się z ogromną pracą. Okazało się, że jest to bardzo łatwa i przyjemna czynność :)
Marynata:
- 1/2 litra wody
- 1/2 szklanki cukru
- 100 ml octu 10 %
- niecała łyżeczka soli
Przyprawy: liść laurowy, gorczyca, czosnek, ziele angielskie, pieprz czarny ( do słodkiej papryki)
Z papryk słodkich pozbywamy się nasion. Kroimy je w paski. Do wyparzonych słoików wsypujemy gorczyce, wkładamy papryki, doprawiamy pozostałymi przyprawami. Gorącą marynatą ( nie gotujemy marynaty tylko wolno ją podgrzewamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą) zalewamy słoiki. Do papryczek ostrych dodałam łyżkę oliwy. Słoiki zakręcamy mocno i pasteryzujemy je około 15 minut. Dłużej nie powinno się pasteryzować, ponieważ papryki mogą łatwo się rozgotować. Słoiki po wyjęciu z pasteryzacji układamy do góry dnem. Najlepiej postawić je w ciepłym miejscu i opatulić je ręcznikiem do wystygnięcia.
Marynata:
- 1/2 litra wody
- 1/2 szklanki cukru
- 100 ml octu 10 %
- niecała łyżeczka soli
Przyprawy: liść laurowy, gorczyca, czosnek, ziele angielskie, pieprz czarny ( do słodkiej papryki)
Z papryk słodkich pozbywamy się nasion. Kroimy je w paski. Do wyparzonych słoików wsypujemy gorczyce, wkładamy papryki, doprawiamy pozostałymi przyprawami. Gorącą marynatą ( nie gotujemy marynaty tylko wolno ją podgrzewamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą) zalewamy słoiki. Do papryczek ostrych dodałam łyżkę oliwy. Słoiki zakręcamy mocno i pasteryzujemy je około 15 minut. Dłużej nie powinno się pasteryzować, ponieważ papryki mogą łatwo się rozgotować. Słoiki po wyjęciu z pasteryzacji układamy do góry dnem. Najlepiej postawić je w ciepłym miejscu i opatulić je ręcznikiem do wystygnięcia.
Zaglądam na blogi i wszędzie przetwory... A ja właśnie teraz musiałam złamać rękę... Apetycznie:)
OdpowiedzUsuńNo to ze złamaną ręką nie można robić przetworów, życzę zdrówka i dziękuję za miły wpis :)
OdpowiedzUsuń