Papryki w occie

  Przepis na paprykę marynowaną w occie jest bardzo prosty. Zawsze wydawało mi się, że robienie weków łączy się z ogromną pracą. Okazało się, że jest to bardzo łatwa i przyjemna czynność :)

Marynata:

- 1/2 litra wody
- 1/2 szklanki cukru
- 100 ml octu 10 %
- niecała łyżeczka soli


Przyprawy: liść laurowy, gorczyca, czosnek, ziele angielskie, pieprz czarny ( do słodkiej papryki)

  Z papryk słodkich pozbywamy się nasion. Kroimy je w paski. Do wyparzonych słoików wsypujemy gorczyce, wkładamy papryki, doprawiamy pozostałymi przyprawami. Gorącą marynatą ( nie gotujemy marynaty tylko wolno ją podgrzewamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą) zalewamy słoiki. Do papryczek ostrych dodałam łyżkę oliwy. Słoiki zakręcamy mocno i pasteryzujemy je około 15 minut. Dłużej nie powinno się pasteryzować, ponieważ papryki mogą łatwo się rozgotować. Słoiki po wyjęciu z pasteryzacji układamy do góry dnem. Najlepiej postawić je w ciepłym miejscu i opatulić je ręcznikiem do wystygnięcia.



Komentarze

  1. Zaglądam na blogi i wszędzie przetwory... A ja właśnie teraz musiałam złamać rękę... Apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to ze złamaną ręką nie można robić przetworów, życzę zdrówka i dziękuję za miły wpis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty