Jabłecznik ze smażonymi jabłkami
Szybciutki jabłecznik na kruchym cieście ze smażonymi jabłkami :)
ciasto kruche:
- około 2 szklanek mąki pszennej
- jedno żółtko
- cukier waniliowy i sześć łyżek cukru białego
- cała margaryna do pieczenia
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Zimną margarynę kroimy na kawałeczki i łączymy z mąką. Tworzymy kruszonkę i dodajemy żółtko. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na 15 minut.
masa jabłkowa:
Jabłka kroimy w cząstki i smażymy w garnku. Dodajemy trochę cukru i cynamon. Smażymy dotąd, aż jabłka będą miękkie.
Formę do pieczenia 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto dzielimy na pół. Na dno kładziemy cieniutko jedną połowę ciasta. Na ciasto jabłka . Na wierzch drugą połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni ( piekarnik gazowy ).
ciasto kruche:
- około 2 szklanek mąki pszennej
- jedno żółtko
- cukier waniliowy i sześć łyżek cukru białego
- cała margaryna do pieczenia
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Zimną margarynę kroimy na kawałeczki i łączymy z mąką. Tworzymy kruszonkę i dodajemy żółtko. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na 15 minut.
masa jabłkowa:
Jabłka kroimy w cząstki i smażymy w garnku. Dodajemy trochę cukru i cynamon. Smażymy dotąd, aż jabłka będą miękkie.
Formę do pieczenia 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto dzielimy na pół. Na dno kładziemy cieniutko jedną połowę ciasta. Na ciasto jabłka . Na wierzch drugą połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni ( piekarnik gazowy ).
fot.Marcin Przewieś
Z pewnością pyszny jak każdy jabłecznik. Mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.