Baba marmurkowa
Szukałam przepisów na wielkanocną babkę i znalazłam fantastyczny i prosty . Babka wyszła puszysta i duża :) Pewnie już wszyscy mają swoje babki upieczone ale może ktoś jeszcze nie zdążył zrobić ;)
Przepis z książki kucharskiej : "Wielka księga ciast." red. Jolanta Muras
Duża forma z kominem:
- 250 g miękkiego masła ( użyłam margaryny)
- 250 g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6 jajek
- 500 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia ( użyłam pół opakowania )
- 1/8 mleka
- 2 łyżki kakao
Masło z cukrami i jajkami ubijamy do jednolitej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy na przemian z mlekiem. Cały czas miksujemy. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję. Połowę masy mieszamy z dwiema łyżkami kakao i dodajemy trochę mleka tak aby oba ciasta miały tę samą konsystencję. Do formy wysmarowanej margaryną i bułką tartą przekładamy ciasto: raz białe raz ciemne. Pieczemy w 175 % około godziny.
Przepis z książki kucharskiej : "Wielka księga ciast." red. Jolanta Muras
Duża forma z kominem:
- 250 g miękkiego masła ( użyłam margaryny)
- 250 g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6 jajek
- 500 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia ( użyłam pół opakowania )
- 1/8 mleka
- 2 łyżki kakao
Masło z cukrami i jajkami ubijamy do jednolitej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy na przemian z mlekiem. Cały czas miksujemy. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję. Połowę masy mieszamy z dwiema łyżkami kakao i dodajemy trochę mleka tak aby oba ciasta miały tę samą konsystencję. Do formy wysmarowanej margaryną i bułką tartą przekładamy ciasto: raz białe raz ciemne. Pieczemy w 175 % około godziny.
To ile w końcu tego mleka? :)
OdpowiedzUsuńPół szklanki a w razie gdyby ciasto było za gęste odrobinę dolać :)
Usuń