Kurczak w szynce
Piersi z kurczaka w szynce z pieczoną marchewką nadają się na szybki obiad lub na większą np. rodzinną imprezę ;)
- 2 podwójne dość duże piersi z kurczaka
- 8 plastrów szynki
- 3 średnie marchewki
- 1/2 masła
- sól, pieprz, rozmaryn
Piersi kurczaka dzielimy na kotlety. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i zawijamy w plastry szynki. Bardzo krótko smażymy na oliwie tak aby szynka się nie spiekła tylko lekko przywarła do kurczaka. Marchewkę kroimy w około pół centymetrowe słupki. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaki, marchewkę i wkrawamy masło. Przykrywamy naczynie i pieczemy około 30 min. w 170 %. Można w połowie pieczenia dodać jeszcze trochę masła.
- 2 podwójne dość duże piersi z kurczaka
- 8 plastrów szynki
- 3 średnie marchewki
- 1/2 masła
- sól, pieprz, rozmaryn
Piersi kurczaka dzielimy na kotlety. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i zawijamy w plastry szynki. Bardzo krótko smażymy na oliwie tak aby szynka się nie spiekła tylko lekko przywarła do kurczaka. Marchewkę kroimy w około pół centymetrowe słupki. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaki, marchewkę i wkrawamy masło. Przykrywamy naczynie i pieczemy około 30 min. w 170 %. Można w połowie pieczenia dodać jeszcze trochę masła.
Uwielbiam to, a najlepsza to jest szynka parmeńska do tego (z długo dojrzewających), a z normalnych to szynka litewska. To danie z pewnością plasuje się na moim top 44 dań mięsnych :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Z szynką parmeńską też koniecznie muszę zrobić. Pozdrawiam :)
Usuń