Kotleciki z kurczaka
Dziś chciałam wam pokazać jak z jednej podwójnej piersi kurczaka zrobić cały talerz kotlecików. Ja i mój narzeczony mieliśmy obiad na dwa dni ;)
potrzebne będą :
- jedna podwójna pierś z kurczaka
-około półtorej szklanki mąki pszennej
-dwa jajka
-woda ( niecałe pół szklanki, ale tak na prawdę wody dodaję "na oko", ponieważ chodzi tylko o to by skleiło się ciasto)
-sól i pieprz
-kawałek startego żółtego sera
przygotowanie:
Kurczaka kroję w kostkę. Do dużej miski wkładam pokrojonego kurczaka, mąkę, jajka , starty żółty ser i wody tyle ile potrzeba by wszystko ładnie się razem wymieszało. Konsystencja powinna być taka jak bardzo gęsta śmietana. Tak wymieszanego kurczaka z ciastem doprawiam solą i pieprzem, mieszam bardzo dokładnie. Na gorącym olej układam z masy kotleciki i smażę około pięciu minut z każdej strony.
Takie kotleciki podałam z ziemniakami z koperkiem.
potrzebne będą :
- jedna podwójna pierś z kurczaka
-około półtorej szklanki mąki pszennej
-dwa jajka
-woda ( niecałe pół szklanki, ale tak na prawdę wody dodaję "na oko", ponieważ chodzi tylko o to by skleiło się ciasto)
-sól i pieprz
-kawałek startego żółtego sera
przygotowanie:
Kurczaka kroję w kostkę. Do dużej miski wkładam pokrojonego kurczaka, mąkę, jajka , starty żółty ser i wody tyle ile potrzeba by wszystko ładnie się razem wymieszało. Konsystencja powinna być taka jak bardzo gęsta śmietana. Tak wymieszanego kurczaka z ciastem doprawiam solą i pieprzem, mieszam bardzo dokładnie. Na gorącym olej układam z masy kotleciki i smażę około pięciu minut z każdej strony.
Takie kotleciki podałam z ziemniakami z koperkiem.
Mniam, pyszotki!!!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuń