Kotleciki z kurczaka

Dziś chciałam wam pokazać jak z jednej podwójnej piersi kurczaka zrobić cały talerz kotlecików. Ja i mój narzeczony mieliśmy obiad na dwa dni ;)

potrzebne będą :
- jedna podwójna pierś z kurczaka
-około półtorej szklanki mąki pszennej
-dwa jajka
-woda ( niecałe pół szklanki, ale tak na prawdę wody dodaję "na oko", ponieważ chodzi tylko o to by skleiło się ciasto)
-sól i pieprz
-kawałek startego żółtego sera

przygotowanie:

Kurczaka kroję w kostkę. Do dużej miski wkładam pokrojonego kurczaka,  mąkę, jajka , starty żółty ser i wody tyle ile potrzeba by wszystko ładnie się razem wymieszało. Konsystencja powinna być taka jak bardzo gęsta śmietana. Tak wymieszanego kurczaka z ciastem doprawiam solą i pieprzem, mieszam bardzo dokładnie. Na gorącym olej układam z masy kotleciki i smażę około pięciu minut z każdej strony.
Takie kotleciki podałam z ziemniakami z koperkiem.







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty