Kruche kuleczki
Kuleczek nauczyła mnie robić moja mama. To ciastka, które można bardzo szybko przygotować. Nie mają w sobie nic poza kruchym ciastem i lukrem ale są na prawdę bardzo dobre.
kruche ciasto :
- ok 2 szklanek mąki pszennej
- cała kostka margaryny
- ok 6 łyżek cukru , saszetka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mieszam mąkę, cukier, margarynę, proszek do pieczenia i ugniatam, aż powstanie sypka kruszonka. Dodaję żółtko i ugniatam jednolite ciasto. Ciasto wkładam do lodówki na ok 20 minut.
lukier:
- wsypuję do kubka parę łyżeczek cukru pudru i parę kropel wody lub cytryny, ucieram do jednolitej masy
Ciasto formuję w kuleczki, kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w 180 stopniach, aż będą rumiane. ( pieczenie trwa około 20 min.)
Upieczone kuleczki po wystygnięciu polewam lukrem.
kruche ciasto :
- ok 2 szklanek mąki pszennej
- cała kostka margaryny
- ok 6 łyżek cukru , saszetka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mieszam mąkę, cukier, margarynę, proszek do pieczenia i ugniatam, aż powstanie sypka kruszonka. Dodaję żółtko i ugniatam jednolite ciasto. Ciasto wkładam do lodówki na ok 20 minut.
lukier:
- wsypuję do kubka parę łyżeczek cukru pudru i parę kropel wody lub cytryny, ucieram do jednolitej masy
Ciasto formuję w kuleczki, kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w 180 stopniach, aż będą rumiane. ( pieczenie trwa około 20 min.)
Upieczone kuleczki po wystygnięciu polewam lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz