środa, 19 września 2012

Szybka pizza bez drożdży

  Niedawno udało mi się zrobić pierwszą w życiu pizze.  Wiadomo, że po pracy wieczorem człowiek jest głodny, trochę zły i nie ma siły długo czekać na efekt kulinarnych starań. Znalazłam w internecie świetny przepis na ciasto do pizzy bez drożdży, troszkę go zmodyfikowałam pod swoje potrzeby i muszę przyznać, że wyszło nieźle :)

Ciasto na pizze:
-2 szklanki mąki pszennej
-ćwierć szklanki oleju
-niepełna szklanka mleka
-dwie pełne łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżeczka cukru

Mąkę i proszek do pieczenia przesiałam przez sitko do miski i wymieszałam. Cukier rozpuściłam w szklance mleka następnie olej i mleko z rozpuszczonym cukrem wlałam do mąki. Dość szybko i mocno zagniotłam ciasto. Ciasto trzeba ugniatać dotąd, aż będzie bardzo elastyczne i pozwoli nam wyginać się w każdą stronę ;) Zrobione ciasto ułożyłam w kształcie kolistym na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Dodatki:
Przed pieczeniem, ciasto wysmarowałam koncentratem pomidorowym rozpuszczonym w wodzie z kostką rosołową (wody do zrobienia sosu pomidorowego musi być ćwierć garnuszka). Następnie położyłam pokrojoną w talarki cebulę, w paseczki wędlinę ( akurat miałam parę plasterków szynki ), posypałam startym żółtym serem i na wierzch położyłam pokrojony ser mozzarella.

Pizze piekłam piekarniku w 180 stopniach 30 minut. Po upieczeniu pizze wystroiłam w świeże listki bazylii.


przed upieczeniem:






po upieczeniu:











                             

3 komentarze:

  1. mmm, pychotka, i ta świeża bazylia!
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) dałabym więcej bazylii ale niestety Marcinek nie lubi ;)

    OdpowiedzUsuń