Kakaowy jabłecznik

Kakaowy jabłecznik na zimne, jesienne (prawie zimowe) dni.

ciasto na jabłecznik:
- niecałe pół kilo mąki
-dwie łyżki kakao
-śmietana 18 %
-całe zimne masło
-szczypta soli
-5 łyżek cukru pudru i łyżka cukru waniliowego
-dwa żółtka
-niecała łyżeczka proszku do pieczenia


Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy przez sitko, masło kroimy w małe kawałki i dodajemy do mąki. Kiedy powstanie kruszonka dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto i wkładamy go do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej.

masa jabłkowa:
4 duże jabłka kroimy w ćwiartki, dodajemy do nich trzy łyżki cukru i łyżeczkę cynamonu.

Połowę ciasta rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto kładziemy jabłka, na jabłka kładziemy drugą połowę ciasta rozwałkowaną wcześniej tak aby dokładnie przykryć całą górę.
Ciasto powinno być bardzo elastyczne i nie powinno się rozchodzić podczas układania góry jabłecznika.
Ciasto pieczemy w piekarniku w 170 stopniach około godziny.


Kiedy jabłecznik  się upiecze i ostygnie posypujemy go cukrem pudrem. ( w domu zaczęliśmy jeść jak jeszcze ciasto było ciepłe więc można go posypać przed wystygnięciem ;)




Komentarze

  1. ja bym oczywiście wsadziła tam jeszcze cynamon, ale ja go wszędzie dodaję.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Monisiu, cynamon jest w masie jabłkowej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty