Burrito
Burrito jest idealnym daniem do szybkiego zrobienia i podania :) Polecam tą wersję, ponieważ jest bardzo smaczna a sposób wykonania jest bardzo prosty.
farsz:
- 1/2 kg mięsa wołowo wieprzowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 ostre papryczki
- sól, pieprz, papryka słodka, oregano
- starty żółty ser
- 4 pomidory
sos:
Jogurt naturalny mieszamy z dwiema łyżkami majonezu, wyciśniętym ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem, szczyptą soli i pieprzem oraz wyciśniętym sokiem z cytryny.
przygotowanie:
Mięso smażymy, doprawiamy wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy do smażonego mięsa pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone papryczki ostre i paprykę słodką. Wszystko smażymy parę minut. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, oregano i dusimy dotąd aż pomidory zmiękną.
Na tortille ( kupiłam ) kładziemy farsz, ścieramy żółty ser i składamy na pół. Tak przygotowane burrito podsmażamy na patelni grillowej dotąd aż ser się rozpuści. Dla ładnego efektu po usmażeniu można je przekroić na pół. Jemy z sosem :)
farsz:
- 1/2 kg mięsa wołowo wieprzowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 ostre papryczki
- sól, pieprz, papryka słodka, oregano
- starty żółty ser
- 4 pomidory
sos:
Jogurt naturalny mieszamy z dwiema łyżkami majonezu, wyciśniętym ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem, szczyptą soli i pieprzem oraz wyciśniętym sokiem z cytryny.
przygotowanie:
Mięso smażymy, doprawiamy wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy do smażonego mięsa pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone papryczki ostre i paprykę słodką. Wszystko smażymy parę minut. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, oregano i dusimy dotąd aż pomidory zmiękną.
Na tortille ( kupiłam ) kładziemy farsz, ścieramy żółty ser i składamy na pół. Tak przygotowane burrito podsmażamy na patelni grillowej dotąd aż ser się rozpuści. Dla ładnego efektu po usmażeniu można je przekroić na pół. Jemy z sosem :)
Komentarze
Prześlij komentarz