Ciasteczka owsiane z kokosem
Pierwszy raz robiłam te ciasteczka i jestem nimi zachwycona. Są słodkie i chrupiące. Podoba mi się w nich to, że nie trzeba trzymać się ściśle proporcji. Jeśli macie jakiegoś składnika mniej w domu to nic się ciasteczkom nie stanie :)
Moja propozycja:
- 125 gram miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka płatków owsianych ( najlepiej zwykłych)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Miękkie masło miksujemy z cukrem , dodajemy jajko i nadal miksujemy do jednolitej masy. Mąkę mieszamy z z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Miksujemy wszystko. Na koniec wsypujemy płatki owsiane i wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy łyżką. Ciastka formujemy w kulki ( najlepiej wilgotną ręką, żeby ciasto ładnie się układało) układamy na blasze i rozpłaszczamy kulki. Trzeba zachować bardzo duże odstępy między ciastkami. Jeśli tego nie zrobimy to podczas pieczenia wszystko nam się sklei, ponieważ ciasteczka rosną i jeszcze bardziej spłaszczają. Pieczemy w 170 stopniach około 18 minut ( piekarnik gazowy).
Moja propozycja:
- 125 gram miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka płatków owsianych ( najlepiej zwykłych)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Miękkie masło miksujemy z cukrem , dodajemy jajko i nadal miksujemy do jednolitej masy. Mąkę mieszamy z z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Miksujemy wszystko. Na koniec wsypujemy płatki owsiane i wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy łyżką. Ciastka formujemy w kulki ( najlepiej wilgotną ręką, żeby ciasto ładnie się układało) układamy na blasze i rozpłaszczamy kulki. Trzeba zachować bardzo duże odstępy między ciastkami. Jeśli tego nie zrobimy to podczas pieczenia wszystko nam się sklei, ponieważ ciasteczka rosną i jeszcze bardziej spłaszczają. Pieczemy w 170 stopniach około 18 minut ( piekarnik gazowy).
fot. Marcin Przewieś
Komentarze
Prześlij komentarz