Biszkopt migdałowy
Biszkopt migdałowy zrobiłam według przepisu szefa kuchni Tomka Wożniaka. Ciasto robi się bardzo szybko i wychodzi idealne. W całym domu unosi się zapach migdałów i skórki cytrynowej.
Składniki na ciasto:
4 łyżki mąki pszennej
4 jajka
70 g masła
180 g cukru z łyżeczką cynamonu
100 g migdałów w płatkach
skórka z jednej cytryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia ( w oryginalnym przepisie nie ma proszku do pieczenia ale dzięki niemu biszkopt jest bardziej puszysty)
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy miękkie masło i zmiksowane płatki migdałowe. Startą skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy i dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję. Pieczemy w 180 % około 30 minut.
Składniki na ciasto:
4 łyżki mąki pszennej
4 jajka
70 g masła
180 g cukru z łyżeczką cynamonu
100 g migdałów w płatkach
skórka z jednej cytryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia ( w oryginalnym przepisie nie ma proszku do pieczenia ale dzięki niemu biszkopt jest bardziej puszysty)
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy miękkie masło i zmiksowane płatki migdałowe. Startą skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy i dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję. Pieczemy w 180 % około 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz