Biszkopt migdałowy

  Biszkopt migdałowy zrobiłam według przepisu szefa kuchni Tomka Wożniaka. Ciasto robi się bardzo szybko i wychodzi idealne. W całym domu unosi się zapach migdałów i skórki cytrynowej.

Składniki na ciasto:

4 łyżki mąki pszennej
4 jajka
70 g masła
180 g cukru z łyżeczką cynamonu
100 g migdałów w płatkach
skórka z jednej cytryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia ( w oryginalnym przepisie nie ma proszku do pieczenia ale dzięki niemu biszkopt jest bardziej puszysty)

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy miękkie masło i zmiksowane płatki migdałowe. Startą skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy i dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję. Pieczemy w 180 % około 30 minut.



Komentarze

Popularne posty