Makaron a la carbonara
Mój przepis na spaghetti carbonara różni się od klasycznego włoskiego przepisu. Nie będzie w nim boczku ani pietruszki a spaghetti zastąpiłam makaronem pełnoziarnistym.
Sos:
- śmietana 18 %
- 3 ząbki czosnku
- parę plastrów szynki
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 żółtka
- sól, pieprz, oregano ( użyłam świeżego ale może być suszony )
Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na maśle. Podsmażone pieczarki dodajemy do szynki z cebulą i wyciskamy czosnek. W osobnym garnku podgrzewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy śmietana będzie bulgotać wyłączamy ją i dodajemy do niej rozbełtane żółtka. Musimy uważać aby żółtka się nie ścięły dlatego trzeba bardzo szybko mieszać i nie gotować śmietany. Śmietanę łączymy z resztą i dodajemy oregano. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Podajemy od razu z ulubionym makaronem i posypujemy startym żółtym serem lub parmezanem :)
Sos:
- śmietana 18 %
- 3 ząbki czosnku
- parę plastrów szynki
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 żółtka
- sól, pieprz, oregano ( użyłam świeżego ale może być suszony )
Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na maśle. Podsmażone pieczarki dodajemy do szynki z cebulą i wyciskamy czosnek. W osobnym garnku podgrzewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy śmietana będzie bulgotać wyłączamy ją i dodajemy do niej rozbełtane żółtka. Musimy uważać aby żółtka się nie ścięły dlatego trzeba bardzo szybko mieszać i nie gotować śmietany. Śmietanę łączymy z resztą i dodajemy oregano. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Podajemy od razu z ulubionym makaronem i posypujemy startym żółtym serem lub parmezanem :)
Komentarze
Prześlij komentarz