Makaron a la carbonara

 Mój przepis na spaghetti carbonara różni się od klasycznego włoskiego przepisu. Nie będzie w nim boczku ani pietruszki a spaghetti zastąpiłam makaronem pełnoziarnistym.

Sos:

-  śmietana 18 %
-  3 ząbki czosnku
-  parę plastrów szynki
-  30 dag pieczarek
-  2 cebule
-  2 żółtka
-  sól, pieprz, oregano ( użyłam świeżego ale może być suszony )


Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na maśle. Podsmażone pieczarki dodajemy do szynki z cebulą i wyciskamy czosnek. W osobnym garnku podgrzewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy śmietana będzie bulgotać wyłączamy ją i dodajemy do niej rozbełtane żółtka. Musimy uważać aby żółtka się nie ścięły dlatego trzeba bardzo szybko mieszać i nie gotować śmietany. Śmietanę łączymy z resztą i dodajemy oregano. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.

Podajemy od razu z ulubionym makaronem i posypujemy startym żółtym serem lub parmezanem :)




Komentarze

Popularne posty