Ogórki małosolne
Jeśli ktoś lubi ogórki małosolne to zachęcam do zrobienia ich samemu. Teraz, kiedy w sklepach są świeże ogórki trzeba to wykorzystać i zajadać się nimi jak najwięcej ;) Pokażę wam mój najprostszy sposób na kiszenie ogórków.
Porcja na 1 i 1/2 kg. ogórków:
- ogórki 1 i 1/2 kg
- sól ( łyżka na litr wody)
- suche łodygi koperku
- ziele angielskie, czosnek, chrzan ( w kawałku )
Ogórki porządnie myjemy. Do wyparzonych słoików wkładamy po kilka gałązek koperku, ogórki, pokrojony na kawałki chrzan, kilka ząbków czosnku i parę ziaren ziela angielskiego na każdy słoik. Ilość przypraw, chrzanu i czosnku trzeba uzależnić od tego jak ostre lubimy ogórki. Ja lubię dość wyraziste więc wkładam sporo ząbków czosnku i chrzanu na każdy słoik.
Ogórki zalewamy gorącą wodą z solą ( łyżka soli rozpuszczona w litrze wody). Sól używam najnormalniejszą, kuchenną i zawsze ogórki mi wychodzą. Słoiki przykrywam talerzykami ( nie zakręcam wieczkiem ) i za 3 dni rozkoszuję się smakiem ogórków małosolnych :)
Porcja na 1 i 1/2 kg. ogórków:
- ogórki 1 i 1/2 kg
- sól ( łyżka na litr wody)
- suche łodygi koperku
- ziele angielskie, czosnek, chrzan ( w kawałku )
Ogórki porządnie myjemy. Do wyparzonych słoików wkładamy po kilka gałązek koperku, ogórki, pokrojony na kawałki chrzan, kilka ząbków czosnku i parę ziaren ziela angielskiego na każdy słoik. Ilość przypraw, chrzanu i czosnku trzeba uzależnić od tego jak ostre lubimy ogórki. Ja lubię dość wyraziste więc wkładam sporo ząbków czosnku i chrzanu na każdy słoik.
Ogórki zalewamy gorącą wodą z solą ( łyżka soli rozpuszczona w litrze wody). Sól używam najnormalniejszą, kuchenną i zawsze ogórki mi wychodzą. Słoiki przykrywam talerzykami ( nie zakręcam wieczkiem ) i za 3 dni rozkoszuję się smakiem ogórków małosolnych :)
Komentarze
Prześlij komentarz