Ciasto krówka

Moją inspiracją był przepis, który dostałam od Magdaleny Partyki :) Ciasto bez pieczenia, robi się  błyskawicznie. Idealne na każdą okazję :)

- ok 60 herbatników petit beurre 
- mleko
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 2 bite śmietany Śnieżki
- jedna puszka masy krówkowej
- pół kostki margaryny 


Masa budyniowa: Z połowy litra mleka odlewamy szklankę, w której rozpuszczamy budynie. Resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Na malutkim ogniu gotujemy masę aż będzie gęsta cały czas energicznie mieszając. Kiedy budyń ostygnie miksujemy go z miękką margaryną.  

Bita śmietana: do 400 ml zimnego mleka wsypać 2 bite śmietany i miksować do uzyskania sztywnej konsystencji. 

Ciasto układamy warstwami ( blacha 25 na 30 cm ): herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, bita śmietana. Na koniec posypałam ciasto gorzkim kakao i wstawiłam do lodówki na noc. 




fot. Marcin Przewieś


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty