Ciasto krówka
Moją inspiracją był przepis, który dostałam od Magdaleny Partyki :) Ciasto bez pieczenia, robi się błyskawicznie. Idealne na każdą okazję :)
- ok 60 herbatników petit beurre
- mleko
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 2 bite śmietany Śnieżki
- jedna puszka masy krówkowej
- pół kostki margaryny
Masa budyniowa: Z połowy litra mleka odlewamy szklankę, w której rozpuszczamy budynie. Resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Na malutkim ogniu gotujemy masę aż będzie gęsta cały czas energicznie mieszając. Kiedy budyń ostygnie miksujemy go z miękką margaryną.
Bita śmietana: do 400 ml zimnego mleka wsypać 2 bite śmietany i miksować do uzyskania sztywnej konsystencji.
Ciasto układamy warstwami ( blacha 25 na 30 cm ): herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, bita śmietana. Na koniec posypałam ciasto gorzkim kakao i wstawiłam do lodówki na noc.
fot. Marcin Przewieś
uwielbiam to ciasto chociaz jest piekielnie slodkie ;p :)
OdpowiedzUsuń